sâmbătă, 7 februarie 2015

De ce visam? Ce scop au visele?

O posibila functie a visului, desi nu a fost dovedita, ar fi crearea de tesut material nou in memorie intr-un mod in care reduce excitatia emotionala si este adaptativ in a ne ajuta sa facem fata la traume suplimentare sau evenimente stresante.

In conformitate cu perspectiva psihanalitica, teoria lui Freud sugereaza ca visele sunt reprezentari ale dorintelor inconstiente, ale gandurilor si motivatiilor care ne ghideaza in timpul zilei. Potrivit vederii psihanalitice a lui Freud in privinta personalitatii, oamenii sunt condusi de instincte agresive si sexuale care sunt reprimate de constienta, gasindu-si drumul in constiinta noastra prin intermediul viselor. In celebra sa carte “Interpretarea viselor”, el a descris visele ca fiind impliniri deghizate ale dorintelor reprimate, clasificandu-le totodata in doua categorii de continut: manifest si latent.

Continutul manifest al visului este format din imagini si ganduri reale, in timp ce continutul latent reprezinta sensul psihologic ascuns de vis.

Teoria lui Freud a contribuit la popularitatea interpretarii viselor, activitate destul de raspandita si in ziua de astazi, chiar daca cercetarea nu a reusit sa demonstreze ce ascunde continutul manifest si care este semnificatia psihologica reala a unui vis.

Un model contemporan al viselor combina unele elemente ale diferitelor teorii. Activarea creierului creeaza conexiuni slabe intre ganduri si idei, care sunt apoi ghidate de emotii catre vise.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu